Kutuptaki halka
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Müfessirler

2 posters

Aşağa gitmek

Müfessirler Empty Müfessirler

Mesaj tarafından uur 07.03.15 11:29

Ebu Cafer Taberî

(d. M.838/H.224), Amul - ö. M.923/H.310) Bağdad), Fıkıh, hadis, tarih, dil, tefsir ve kıraat ilimlerindeki çalışmalarıyla kendini kabul ettirmiş Müslüman bilim adamıdır.

Tam adı 'Ebu Cafer Muhammed İbn-i Cerir el-Taberi' (Arapça: أبو جعفر محمد بن جرير بن يزيد الطبري‎) olan alim, İran'da tarihi bir bölge olan Taberistan'da (günümüzde Mazenderan) doğduğu için 'Taberi' olarak ünlenmiştir.
En önemli eserlerinden ikisi, İslam dünyasında çok rağbet görmüş bir tefsir kitabı olan 'Tefsir'ul Taberi' -Türkiye'de 'Taberi Tefsiri' ismiyle bilinmekte ve yayınlanmaktadır- ve Taberi Tarihi'dir.

Tefsir sitesi:
http://haznevi.org/Bolum.aspx?BID=62



Fahreddin Râzî

Fahreddin Razi (1148, Rey - 1209, Herat), İranlı din bilgini, fizikçi ve düşünür.

Künyesiyle beraber adı 'Muhammed bin Ömer bin Hüseyin bin Hüseyin bin Ali et-Teymî el-Bekrî'dir. Babası da büyük bir Horasan alimiydi ve ilk eğitimini ondan aldı. Dini ve fen bilimlerini zamanının ve şehrinin ünlü alimlerinden aldı. Eğitimden sonra seyahat etmeye başladı. Harezm’de Mutezililerle, Herat’ta ise Kerramiyye mensuplarıyla tartışmalarda bulundu. Horasan'da Kutbeddin Muhammed tarafından ilgi gördü.
Razi, dini ilimlerde olduğu kadar pozitif bilimlerde de oldukça başarılı bir bilim adamıydı. Özellikle fizik konularıyla ilgilenmiş, cisimlerin hareketi ve ses üzerine çalışmıştır.
Razi'nin şüphesiz en önemli eseri Mefatih'ul Gayb isimli Ku'an tefsiridir. Tefsir-i Kebir (büyük tefsir) diye de bilinen kitabın ismi Türkçe'ye gaybın anahtarları şeklinde çevrilebilir. Nesefi, bu tefsirin kısaltılmış şeklini içeren Vâdıh isimli bir kitap yazmıştır.

Tefsir sitesi:
http://www.kalb-iselim.net/kutuphane/tefsirweb/



İbn Kesir

İbn Kesîr (d. Busra, 1301- ö. 1373, Şam) , Suriyeli muhaddis, müfessir ve tarihçi.

Tam adı 'Ebu'l-Fida İsmail İmadu'd-Din îbn Ömer îbn Kesîr İbn Davud îbn Kesîr el-Dımaşkî el-Kureyşî' olan İbn Kesir, İslam dünyasında kaynak bir eser olan El Bidaye ve'n Nihaye'yi yazmıştır.
Genç yaşta eserler yazmaya başlayan îbn Kes,r, Tehzîbü'l Kemal adlı eserin müellifi el-Mizzi'nin derslerine devam etmiş ve onun kızıyla evlenerek damadı olmuş­tur. Daha sonra Karafi, Debbusi, Urani ve Huteni gibi bilginlerden icazet almıştır. Uzun yıllar Şam'ın ünlü medreselerinde dersler vermiş daha sonra Hecibiye Medresesi müderrisliğine tayin edilmiştir. Subki'nin ölümünden sonra da meşhur Eşrefiyye Dâr'ul Hadis'i hocalığına geçmiş­tir. Yetiştirdiği sayısız öğrenciler arasında; İbn Hacer gibi büyük hadis bilginleri, Şihâbüddin îbn Hiccî, Hafız Ebu'l-Mehâsin el-Hüseynî gibi o devrin meşhur âlimleri de bulunmaktadır.

Tefsir sitesi:
http://kuranyolu.net/index.php/tevsirler/ibni-kesir



Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, (d. 1878, Elmalı – ö. 27 Mayıs 1942, İstanbul), Türkçe Kur'an tefsirlerinden birini telif etmiş din adamı, tercüman ve hattat.

1878'de Antalya'nın Elmalı kazasında doğdu. Ailesi aslen Burdurlu olup, babası Hoca Numan Efendi'dir. Numan Efendi daha küçük yaşlardayken Burdur'un Gölhisar kazasının Yazır köyünden ayrılarak Elmalı'ya gelmiş, tahsilini orada tamamlamış, Şeriye Mahkemesi başkâtibi olmuştur. Annesi Elmalı alimlerinden Esad Efendi'nin kızı Fatma hanımdır.

Tefsir sitesi:
http://www.kuranikerim.com/t_elmalili_index.htm



Seyyid Ebu'l A'lâ El-Mevdudî

Seyyid Ebu'l A'lâ El-Mevdudî (Arapça: أبو الأعلى المودودي) (d. 25 Eylül 1903, Haydarabad - 22 Eylül 1979), Müfessir, âlim, yazar.

Mevdudi, 25 Eylül 1903 yılında Pakistan'ın Haydarabad Dekran bölgesinde doğdu. Hint Yarımadası'nın büyük alim yetiştiren ailelerinden birine mensup olan Mevdudi'nin babası, çocuğunu İngiliz eğitiminden uzak özel bir eğitimle yetiştirdi. Özel öğretmenlerden aldığı derslerle yetişen Mevdudi; İngilizce, Arapça ve Farsça öğrendi.
1920'de babasının vefatı üzerine çalışma hayatına atıldı ve 17 yaşında iken Hint Kıtası Müslümanlarının büyük ilgi ile izlediği El Camiat Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüğüne getirildi. Daha sonra Tercüman'ul Kur'an adıyla bir gazete çıkarmaya başladı. 1941 yılında Cemaat-i İslâmiyye'yi kurdu ve 1976 yılına kadar bu teşkilatın liderliğini sürdürdü.
Ebû'l-A'la Mevdûdî, fıkıh, ekonomi, siyaset, tarih, siyer, sosyoloji, kültür tarihi ve Kur'an bilimleriyle ilgili önemli eserler yazdı ve bu eserleri dünyanın neredeyse bütün dillerine çevrildi. Yüzyılımızın en büyük bilginleri arasından yer alan Mevdûdi, 22 Eylül 1979'da Amerika'da tedavi gördüğü Buffalo Hastahanesi'nde vefat etti.

Tefsir sitesi:
http://www.enfal.de/tefhim/



Seyyid Kutub

Seyyid Kutub (Arapça: سيد قطب‎; 1906, Muşa – 29 Ağustos 1966), Mısırlı yazar, müfessir ve düşünce adamı.

1906 yılında Mısır'ın Asyut kasabasısında, dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Orta ve lise tahsilini el-Ezher de bitirdi. Kahire Üniversitesi'nin Darul Ulum fakültesine girdi. 1933 yılında mezun olduğu fakülteye aynı yıl öğretim görevlisi olarak tayin oldu. 1939 ve sonrasında İslami düşünceye yöneldi. 1946'da Konum Dersleri isimli makalesini yayımladı. Çoğuna göre bu makalesi onun İslami düşünceye girişini temsil eder. Makalesinde toplumun ıslahının ve Müslümanların bu yönde çalışmasının Kur'an'ın emri olduğunu savunuyor, Mısır'ın o dönemki toplumsal yapısını ve geçirmekte olduğu dejenerasyonu eleştiriyordu.
1949 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmiştir. Bu dönem boyunca Amerikan yaşam tarzını ve toplumunu, tanık olduğu özdekçiliği eleştirmiş ve Amerikan medeniyetini primitif olarak görmüş ve reddetmiştir. Ayrıca, 1949 yılında, o yurtdışındayken, İslam'da Sosyal Adalet isimli eseri yayımlanmıştır. Bu eserinde gerçek sosyal adaletin İslam'da olduğunu öne sürmüştür. Ayrıca yine Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yıllarında, daha önce kaleme almış olduğu edebi makale ve eserleri eleştiriyor, o dönemlerde sahip olduğu daha seküler olarak tanımlanabilecek edebiyat anlayışından ziyade edebiyatın da kaynak olarak en başta İslam'ı alması gerektiğini savunuyordu.

Tefsir sitesi:
http://www.enfal.de/Kuran-Tevsiri/Kuran_Tefsiri.htm



Ali Küçük

Çumra'nın Apa köyünde doğdu. İlk tahsilini köyde tamamladıktan sonra, Konya İmam-Hatip okuluna kaydoldu. 1972 yılında İmam-Hatip okulundan mezun oldu. Üç yıl Çumra Merkez Kur'an Kursu'nda Kur'an Kursu öğreticiliği yaptı. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 6 yıl kadar Avrupa'da Din görevlisi olarak çalıştı. Daha sonra Konya'da pek çok vakıf, dernek ve sosyal gönüllü kuruluşlar bünyesinde çalışmalarına devam etti. Ribat, İlk Adım dergileri ve Vahdet gazetesinde yazıları yayınlandı. İyi derecede Almanca, Fransızca, Arapça bilen Ali KÜÇÜK hocaefendi evli ve 6 çocuk babasıdır.

Türkiye'nin hemen hemen bütün vahye duyarlı radyolarında, tefsir ve hadis dersleri yayınlanmaktadır. Bu arada sürekli Kur'an ve sünnet öğrenip insanlara ulaştırma çabası içinde olmuştur. İnsanlığın kurtuluşunun vahiyde olduğuna kesin inancı, Konya'da ve Türkiye'nin birçok şehrinde yaptığı dersler neticesinde toplumun vahiyden çok uzak olduğunu görmesi, kendilerine vahiy ulaştırdığı insanlardan aldığı, "Kur'an'ı ve Kur'an üzerine yazılmış eserleri anlayamıyoruz" şeklindeki ifadeleri, Ali KÜÇÜK Hocaefendiyi Kur'an tefsiri yazmaya şevk etmiştir. Allah'ın inayetiyle  her kesimin, ilkokul seviyesinde öğrenim görmüş Müslümanların dahi zorlanmadan anlayabileceği bir tefsir yazmayı gerçekleştirmiştir.

Tefsir sitesi:
http://besairulkuran.blogspot.fi/2013/02/besairulkuranekitap.html


En son uur tarafından 21.11.15 9:04 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
uur
uur
Admin

Viestien lukumäärä : 90
Join date : 03/06/13

https://kutuptakihalka.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Müfessirler Empty Geri: Müfessirler

Mesaj tarafından Furkan 22.05.15 23:04

Mahmut Toptaş

1947 Karaman dogumlu emekli vaiz. Aciktan Imam-Hatip okulunu bitirdikten sonra cesitli yerlerde imamlik yapmistir. Konya Yuksek Islam Enstitusunde Ilahiyat fakultesinden 1979 yilinda mezun olmustur. Daha sonra diyanet'te gorevli olarak vaizlik yapmistir. 1999 yilinda resmi vaizlik gorevinden emekli olmustur.

Tefsir dersleri yapmaktadir. Bunun sonucunda "Sifa Tefsiri" kitabini hazirlamistir. Tefsir derslerine baslamadan once cesitli kitaplar yazmistir:
1) Tefsir usulü ve fıkıh usulü kitaplannı okuyarak yazilan "Kur'anı anlama yolu" isimli kitabi.
2) Imani konularda hataya düşmemek icin Akaid kitaplarını okuya­rak yazilan "Allah'a iman" kitabı.
3) Ayetleri hadislerle tefsir ederken hataya dusmemek icin hadis usulü kitablarını okuyup, Beykuni'nin manzumesini terceme ve şerh edip ya­yınlamistir.
4) Arapça sarf ve nahiv konusunda iki eseri yayına hazırlamistir.
5) Türkçe-Arapça Arapça-Türkçe lügat hazırlayıp yayınlamistir.

Metodu: Rivayet ve dirayet tefsirlerinden yararlanarak, once ayeti ayetle tefsir etmek. Sonra sünnete müra­caat ederek Efendimizin(s.a.v) yorumlarını vermek. Ayetlerin nüzul sebeplerini öğrenip günümüzde o sebebe benzer olaylar göstermeye çalışmak.

Tefsir sitesi:
http://www.firaset.net/ya-492_sifa-tefsiri.html


En son Furkan tarafından 22.05.15 23:18 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

Furkan

Viestien lukumäärä : 9
Join date : 06/03/15

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Müfessirler Empty Geri: Müfessirler

Mesaj tarafından Furkan 22.05.15 23:16

Muhammed Vehbe ez-Zuhaylî - Tefsir'ül Münir

1932 yilinda dogmustur. Suriyeli âlim Muhammed Vehbe ez-Zuhaylî, Dimeşk Üniversitesi Şeriat Fakültesi, el-Fikhü´l-Mukâren (Karşılaştırmalı Fıkıh) bölümünün başkanıdır. Cidde Fıkıh Konseyi  gibi bir çok Uluslararası komisyonun üyesi ya da danışmanıdır.

Tefsîrü'l-Münîr, en son yazılan ve en kapsamlı tefsirdir. Her cildinde iki cüzün tefsiri bulunmakta olup bu özellik sadece bu tefsire aittir. Bu, eserden yararlanılmasını kolaylaştırması açısından son derece önemli bir yeniliktir.Tefsir günümüz insana hitap eden bir üslûpla kaleme alınmıştır. Âyetler ilk önce konu başlığı verilerek bölümlere ayrılmış, ardından i'rab'ı, daha sonra sırasıyla araştırmacılar için son derece önemli olan belâgatı yapılmıştır. Kelime ve İbarelerin anlamı verilmiş, sonra sırasıyla âyetler arası ilişki, var ise nüzul sebebi, âyetlerin geniş bir şekilde tefsiri verilmiştir. Sonunda da maddeler halinde âyetlerden çıkan hüküm ve hikmetler sıralanmıştır. Tefsirde kullanılan bütün hadislerin ve rivâyetlerin sıhhat ve zayıflık dereceleri belirtilmiştir. Kur'ân'dan çıkan gündelik hayata yönelik bütün fıkhî hükümler teferruatlı bir şekilde ve fıkıh mezheplerinin görüşleri çerçevesinde ele alınmıştır. Müfessirin aynı zamanda bir fıkıhçı olması, bu tefsiri diğer tefsirlerden ayıran bir başka özelliktir. Müfessir Taberî, İbni Kesir, Kurtubî, Râzî, Menar, Zemahşerî gibi güvenilir tefsirlerden alıntılar yapmıştır. Bu yönüyle hem rivâyet hem dirâyet tefsiridir.

Çevirmenler :
Dr. Ahmet Efe, Beşir Eryarsoy, Hamdi Arslan, Dr. Halil İbrahim Kutlay, Nurettin Yıldız.

Tefsir sitesi:
http://www.haznevi.net/Bolum.aspx?BID=129

Furkan

Viestien lukumäärä : 9
Join date : 06/03/15

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz